'Een gezond leefpatroon vergroot de kans op zwangerschap'

Datum: 17 april 2019

Vrouwen met overgewicht die zwanger willen worden, kunnen binnen het programma in samenwerking met een diëtist, gynaecoloog en sportinstructeur op een gezonde manier werken aan hun gewicht.

 

Bij een normaal gewicht ligt de Body Mass Index oftewel BMI tussen de 20 en 25. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een spontane zwangerschap afneemt bij een BMI hoger dan 29. Gynaecoloog Petra Bourdrez: “Als een vrouw een regelmatige cyclus heeft, neemt bij elke punt stijging van de BMI de kans op zwangerschap af met vier procent. Dat betekent dat bij een BMI van 39 de kans op zwangerschap maar liefst veertig procent kleiner is dan bij een BMI van 29. Ook neemt de kans op een onregelmatige cyclus en een spontane abortus toe als de vrouw obesitas heeft. Om deze vrouwen te ondersteunen, besloten we binnen VieCuri het programma ‘Vitaal zwanger worden’ op te zetten. Bij een BMI hoger dan 30 is het advies om in zes maanden tijd ten minste tien procent af te vallen.”

 

Gezonde leefwijze
Doelstelling van het programma - dat in twee jaar tijd door zeker vijftig vrouwen is gevolgd - is minimaal tien procent gewichtsreductie te bereiken én een BMI lager dan 35. Diëtist Manon Beurskens benadrukt dat het niet de bedoeling is om zo snel mogelijk af te vallen. “We streven naar een gezonde leefwijze die goed vol te houden is. Als je rustig afvalt, wen je aan nieuwe eet- en beweegpatronen en blijft het gewicht er ook af.” De diëtist benadrukt dat niet alleen de dames wat kunnen doen: “Het zou enorm helpen als de mannen samen met hun partner aan een gezonder leefpatroon werken. Je kunt elkaar daarin ondersteunen. En daarbij: de vruchtbaarheid van de man kan ook negatief beïnvloed worden door overgewicht.”

 

‘Knop moet om’
Uiteraard worden de deelnemers ook ondersteund bij het sporten. “Mensen kunnen ook op eigen houtje gaan sporten, maar onze meerwaarde is gespecialiseerde kennis én een coachende rol”, aldus sportinstructeur Dave Ewalts. Ook zijn er korte lijntjes met de diëtist en gynaecoloog. “Samen staan we klaar om de echtparen te begeleiden. Ik weet uit ervaring dat er geen concrete tijd aan het afvallen te koppelen is. Elk lichaam reageert en werkt anders. Ik kan wel zeggen dat een halve kilo per week haalbaar moet zijn, maar de knop moet echt ‘om’ gaan. Daarom is die coachende rol zo belangrijk; we ondersteunen mensen ook mentaal om het gezonde leefpatroon vol te houden.”

 

Wist je dat?

- Bij een gezond gewicht is het risico op een spontane miskraam 13%, bij obesitas bijna 40%. 

- Vrouwen met overgewicht hebben meer kans op complicaties bij de zwangerschap, zoals zwangerschapsdiabetes en een te hoge bloeddruk. Hoe ernstiger het overgewicht, hoe groter de risico’s. Ook is er een grotere kans op complicaties tijdens de bevalling.

 

Ervaring van Esther, 30 jaar:

‘Al negen kilo afgevallen!’
“Via de gynaecoloog hoorde ik over het programma ‘Vitaal zwanger worden’. Ik besloot mee te doen en begon vorig jaar augustus: sindsdien sport ik twee keer per week. Niet in het ziekenhuis, maar in de plaatselijke sportschool. Daar sport mijn man ook, ik vind het gezelliger om dat samen te doen. Door de gesprekken met de diëtiste van VieCuri let ik nu ook bewuster op wat ik eet. Ik volg geen speciaal dieet, maar eet vooral gezonder.
Het lijkt zeker effect te hebben; mijn cyclus is de laatste maanden regelmatiger geworden en ik ben al negen kilo afgevallen! Ik krijg steeds vaker complimenten van mensen die zien dat ik ben afgevallen.
Ik hoop dat het programma ‘Vitaal zwanger worden’ meer bekendheid krijgt. Ik wist bijvoorbeeld wel dat ik moest afvallen, maar juist de stok achter de deur die het programma biedt, werkt voor mij heel fijn.”

 

Is dit programma echt iets voor jou of wil je meer weten? Bespreek het dan met je huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen je doorverwijzen naar het programma 'Vitaal zwanger worden'. 

 

 

Vitaal zwanger worden: Dave Ewalts, Manon Beurskens en Petra Bourdrez
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar het Geboortecentrum? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk onze bezoekregeling
  • Heeft u luchtwegklachten en is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Lees meer over de nieuwe bezoekregeling 

 

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken