Oplossing nierstenen letterlijk en figuurlijk dichtbij

Datum: 17 mei 2018

Nierstenen zijn een veelvoorkomende aandoening. Heel vervelend, maar de oplossing is letterlijk en figuurlijk dichtbij. VieCuri zet op de poli Urologie in Venray namelijk een innovatieve niersteenvergruizer in. Hierdoor kunnen patiënten nagenoeg zonder wachtlijst worden geholpen. Van alle verschillende behandelingen geeft vergruizen de minste bijwerkingen, de behandeling is veilig en er is vaak geen operatie nodig.

 

VieCuri onderscheidt zich van andere ziekenhuizen met deze vergruizer: deze staat permanent op de poli in Venray, terwijl veel andere ziekenhuizen gebruikmaken van een mobiele vergruizer die alleen op bepaalde momenten beschikbaar is. In 2017 werden op de poli in Venray bijna 190 mensen geholpen met de niersteenvergruizer. “Naast mensen uit de regio Venlo-Venray helpen we ook mensen met nierstenen uit de regio’s Boxmeer en Roermond, omdat de ziekenhuizen daar te maken hebben met wachtlijsten”, aldus verpleegkundige Pim Derks van de poli Urologie.

 

Felle pijn
Derks: “Iedereen kan nierstenen krijgen, jong en oud. Maar mensen met bepaalde darm- of stofwisselingziektes en mensen met erfelijke aanleg hebben een grotere kans op deze vervelende aandoening. Ook mensen die weinig bewegen en weinig drinken (vooral in de zomer) lopen een groter risico op nierstenen.” Nierstenen zijn een soort samenklonteringen van afvalstoffen. Dit kan verschillende vormen aannemen, waardoor een niersteen glad kan zijn of (de pijnlijke variant) juist scherpe uitstulpingen heeft. Dit verklaart waarom de een wel en de ander geen felle pijn of bloedverlies heeft tijdens het plassen. Een niersteen moet de weg maken van nierbekken naar uiteindelijk de blaas. Blijft de niersteen vastzitten vlak vóór of ín de urineleider, dan kan dit ervoor zorgen dat de urine niet eenvoudig naar buiten kan, wat weer schadelijk is voor de nier zelf. Een afsluitende niersteen kan zorgen voor vage klachten in de flank en aanvallen van felle pijn.

 

Behandeling zonder operatie
Van alle vormen van niersteenbehandeling, geeft vergruizen de minste bijwerkingen: het is veilig, poliklinisch en vaak kan er een operatie mee worden voorkomen. Derks en zijn collega Silwie de Bruin voeren in Venray de behandelingen uit. De Bruin: “Simpel gezegd worden in de vergruizer schokgolven geproduceerd, die op één punt kunnen worden gericht. Dit punt wordt met de echo en/of de beeldversterker gezocht. De patiënt ligt tijdens de behandeling op de onderzoekstafel. De te behandelen flank wordt ingesmeerd met gel, die ervoor zorgt dat de schokgolven van buitenaf makkelijk doordringen naar de nierstenen. De schokgolven zorgen ervoor dat de niersteen in kleine deeltjes vergruist. De patiënt voelt niet veel van deze schokgolven, je kunt het vergelijken met een korte tik op de zij. Meestal is geen verdoving nodig; de behandeling is minder pijnlijk dan andere behandelingen tegen nierstenen.”

 

Nieuwste techniek
De vergruizer die VieCuri gebruikt is hypermodern. In tegenstelling tot de meeste vergruizers hoeft de uroloog niet per se gebruik te maken van röntgenonderzoek: hij kan middels een echo de nierstenen lokaliseren. Slechts af en toe is een kort röntgenonderzoek nodig om de precieze plek van de niersteen te bepalen.

 

Nierstenen vergruisd
De duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van de niersteen en hoe hard deze is. “Meestal zijn we maximaal een half uur bezig. De kleine deeltjes verlaten in de dagen of weken na de behandeling het lichaam, als gruis in de urine.” Of de vergruizing het gewenste effect heeft, kan pas na een tijdje worden beoordeeld. “Via een echo of eventueel röntgenfoto is te zien of de nierstenen zijn opgelost”, aldus De Bruin. “De ervaring leert dat mensen meestal een paar keer terug moeten komen met tussenpozen van een week. Pas als blijkt dat de niersteen dan nog niet kan worden vergruisd, komt een operatie in beeld.”

niersteenvergruizer
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar het Geboortecentrum? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk onze bezoekregeling
  • Komt u op bezoek? Het is niet langer nodig om 1,5 meter afstand te houden en u hoeft geen mondneusmasker meer te dragen.
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.
  • Heeft u een afspraak en heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek.

 

Lees meer over de nieuwe bezoekregeling