Jong gezin in kraamsuite Geboortecentrum Noord-Limburg

‘We hadden het gevoel dat we een gezinnetje werden in de couveusesuite’

Datum: 15 november 2019

Jules en Fieke Renkens uit Arcen kregen voorafgaand aan de geboorte van hun eerste kindje een rondleiding door het Geboortecentrum. Toch hadden ze geen moment verwacht dat ze daar daadwerkelijk een tijdje zouden verblijven. Dat bleek uiteindelijk wel nodig; samen met dochter Feline logeerden ze twee en een halve week in een couveusesuite van het Geboortecentrum.

 

Gedurende de zwangerschap kreeg Fieke zwangerschapshypertensie: haar bloeddruk was veel te hoog. “Mijn bloeddruk liep steeds verder op, waardoor ik uiteindelijk op 7 juli werd opgenomen. De dag erna werd besloten om onze dochter, die ook nog eens in een stuit lag, met een keizersnede te halen”, vertelt Fieke. Al direct tijdens de keizersnede horen Jules en Fieke van de artsen dat Feline erg klein is. “We wisten wel dat ze klein zou zijn, maar hoe klein precies, dat was ons niet duidelijk. Totdat de artsen haar direct na de keizersnede meenamen voor een grondige check. Ze bleek 2 kilo en 28 gram te wegen en moest de couveuse in”, vertelt Jules.

 

Begaan
Terwijl de jonge moeder van de keizersnede bijkomt op de recovery, gaan vader en dochter naar het Geboortecentrum. Jules: “Feline bleek onder meer een te lage suikerwaarde te hebben en werd aan de monitor gelegd om belangrijke zaken als hartritme en bloeddruk te checken.” Vanwege de zorg die Fieke zelf nodig had, kon zij de eerste 24 uur niet bij haar dochter zijn. “Gelukkig werd een camera op de couveuse gericht, waardoor ik vanuit mijn kraamsuite Feline via de digitale weg toch kon zien. Ook werd geregeld dat ik ’s middags een uurtje Feline mocht vasthouden. De dag daarna kon ik ook naar de couveusesuite verhuizen.”
Feline kon op 14 juli uit de couveuse, maar het gezin verbleef nog tot en met 25 juli in het Geboortecentrum, totdat Feline krachtig genoeg was om zelfstandig te drinken. Fieke: “Feline en ik werden zó goed verzorgd door het team. We hebben het als heel prettig ervaren dat het team zo begaan was met ons.” Tegelijk proberen de jonge ouders zoveel mogelijk de dagelijkse verzorging van Feline zelf, met een beetje hulp van de verpleging, te doen. “We hadden het gevoel dat we een gezinnetje werden in die couveusesuite”, vertelt Jules trots.


“In het Geboortecentrum is er echt sprake van teamwork. Als we tijdens een bevalling naar VieCuri moeten doorverwijzen, kunnen we als verloskundigen bijna altijd bij de bevalling betrokken blijven. Dat vinden onze cliënten heel prettig.”
Verloskundige Marsia van Gaal van Uitgerekend Venray


“Er wordt in het Geboortecentrum geluisterd naar wat de cliënt wil, ook gezamenlijke zorg is mogelijk. De ontvangst is altijd heel plezierig, zowel voor ons als voor onze cliënten.”
Verloskundige Aranka Kneepkens van Verloskundige praktijk Venray


Family centered care
In het Geboortecentrum bevindt zich alle zorg rondom zwangerschap en geboorte: van verloskundigenpraktijk tot echocentrum, van kraamsuites en couveusesuites tot de spreekkamers van de gynaecologen. Ook is er een afdeling neonatologie, voor de behandeling van te vroeg geboren kindjes en op tijd geboren baby’s die ziek zijn of extra controles nodig hebben. In het Geboortecentrum wordt gewerkt volgens het family centered care principe: de zorg wordt afgestemd op de behoefte van het kind en de familie. Ouders worden nauw betrokken bij de zorg; alles draait om het welzijn van het hele gezin.

Close up foto van familie Renkens
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar het Geboortecentrum? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling