Jong gezin in kraamsuite Geboortecentrum Noord-Limburg

VieCuri volledig rookvrij per 1 oktober

Datum: 23 september 2019

Alle locaties van VieCuri Medisch Centrum zijn vanaf 1 oktober 2019 volledig  rookvrij. Dat betekent dat in de gebouwen en buiten op het terrein niet meer gerookt mag worden. VieCuri kiest bewust voor 1 oktober als datum omdat dan ook de maand Stoptober begint.

 

“Als rookvrij ziekenhuis willen we een gezonde levensstijl stimuleren voor medewerkers, patiënten en bezoekers, zonder hinder van rook en rookafval. We willen het goede voorbeeld geven. Ziekenhuiszorg, het samen werken aan je gezondheid, en roken gaan nu eenmaal niet samen”, aldus Ankie van Rossum, Raad van Bestuur van VieCuri. Geen enkele vorm van roken is toegestaan. Daarbij gaat het om sigaretten, sigaren, pijptabak, e-sigaretten en ook rookvrije sigaretten.

 

Ondersteuning voor patiënten die roken

Harry Pouwels, ambassadeur van de rookvrije generatie en longarts bij VieCuri vult aan: “We begrijpen heel goed dat patiënten die roken en worden opgenomen in het ziekenhuis, een nicotinebehoefte kunnen ervaren. Roken is een zware verslaving. Als het nodig is, ondersteunen we patiënten tijdens een opname met bijvoorbeeld nicotinepleisters en begeleiding. Men kan dit aangeven bij de behandelend arts of bij de verpleging.”

 

Hulp bij stoppen

Verder helpt VieCuri ook medewerkers die willen stoppen. Harry Pouwels: “We hebben een uitgebreide enquête gehouden onder medewerkers. De respons was enorm. Het blijkt dat in totaal zo’n 200 (van de 3000) medewerkers roken, waarvan er ongeveer 100 roken op het werk. Zo’n 35 medewerkers hebben tot nu toe aangegeven hulp te willen van de werkgever om te stoppen met roken. Ze krijgen allemaal een consult om te kijken welke aanpak voor hen werkt. Het beleid van VieCuri blijkt voor velen het zetje te zijn wat ze nodig hebben om een (nieuwe) stoppoging te wagen. Samen gaan we ervoor!”

 

Symposium

VieCuri organiseert op woensdag 2 oktober het symposium ‘‘Rookvrije Generatie, Onze Zorg.’’ Dit symposium wordt bezocht door een brede vertegenwoordiging van zorgprofessionals, bestuurders en beleidsmedewerkers in zowel de eerste als tweede lijn. Zorgprofessionals hebben dagelijks contact met patiënten, mantelzorgers, bezoekers of medewerkers die (nog?) roken. Aan de hand van praktische workshops krijgt men adviezen over welke rol ze kunnen pakken en met welke tools.

 

Meer informatie

Alle info over VieCuri (inclusief vragen en antwoorden voor patiënten en bezoekers) is gebundeld op de webpagina https://www.viecuri.nl/rookvrij.

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding van VieCuri Rookvrij
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar het Geboortecentrum? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling