VieCuri partner in speciale leefstijlaanpak voor kinderen: Keigezond

Datum: 23 maart 2022

De komende drie jaar krijgen 1.300 Limburgse kinderen met overgewicht via een speciaal op hen gerichte aanpak begeleiding bij een gezondere leefstijl. VieCuri is één van de partners van de pilot 'Keigezond' die deze maand van start is gegaan.

 

1 op de 7 kinderen in Nederland heeft overgewicht en/of obesitas. Ieder jaar neemt het aantal kinderen met overgewicht verder toe. Een zorgelijke ontwikkeling, want overgewicht zorgt voor een groter risico op chronische ziekten. En dat terwijl Limburg al jaren kampt met een hardnekkige gezondheidsachterstand ten opzichte van de rest van Nederland. Een groot aantal organisaties in die regio heeft daarom de krachten gebundeld.

 

Aanpak van problemen in het gezin

Leefstijlproblemen van een kind zijn in de praktijk vaak gezinsproblemen; achterliggende sociale problemen staan effectieve leefstijlbegeleiding van een kind in de weg. Nieuw in deze aanpak is daarom een centrale zorgverlener. Dit is een vast aanspreekpunt voor het hele gezin die de zorg en het sociaal domein naadloos met elkaar verbindt. Nu zie je nog dat kinderartsen, diëtisten of fysiotherapeuten hun expertise vooral richten op het kind, maar eigenlijk is er vaak sprake van een gezinsprobleem. In de nieuwe aanpak ligt daarom meer nadruk op het hele gezin. Door de netwerkaanpak creëer je een netwerk om een gezin heen. Er wordt gekeken wat een gezin nodig heeft en hierdoor worden er op de juiste manier de juiste middelen ingezet voor de lange duur. Het doel is gezondheidsvoordelen te behalen en gezondheidsverschillen te verkleinen. Een centrale zorgverlener en kinderleefstijlcoach zijn de spil in dit netwerk.


Keigezond Limburg voorbeeld voor Nederland

Afgelopen week gaven Provincie Limburg, zorgverzekeraars, gemeenten, huisartsenzorggroepen, ziekenhuizen, GGD’en en tal van andere organisaties het startsein voor de Limburgse netwerkaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas: Keigezond Limburg. Ook de Staatssecretaris Maarten van Ooijen toonde zich enthousiast bij de aftrap van de netwerkaanpak: “Kinderen met overgewicht vragen onze aandacht. Hun kwaliteit van leven kan daar flink onder lijden. Nu én later.” Gemeenten en zorgverzekeraars CZ en VGZ financieren de pilot. De verwachting is dat deze aanpak zo goed aanslaat, dat deze in de basisverzekering wordt opgenomen. Het is een voor Nederland unieke samenwerking.


Deelnemen aan Keigezond?

Ouders die meer willen weten over Keigezond Limburg kunnen contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg in hun gemeente. Voor meer informatie over Keigezond Limburg bekijk ook: www.Keigezondlimburg.nl

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar het Geboortecentrum? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk onze bezoekregeling
  • Heeft u luchtwegklachten en is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Lees meer over de nieuwe bezoekregeling 

 

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken