Zeven weken in de couveusesuite: de ervaring van Ivon, Frenne & Abbey

Datum: 9 april 2021

Ivon Dings en Frenne Verbakel uit Reuver zijn op 6 januari 2021 ouders geworden van dochtertje Abbey. Door een groeiachterstand en slechtwerkende placenta is Abbey met 30 weken gehaald via een keizersnee in Maastricht UMC+. De eerste twee weken hebben Ivon en Frenne doorgebracht in het Ronald McDonald huis in Maastricht. Toen Abbey genoeg was aangesterkt, mochten ze naar het Geboortecentrum in Venlo.

 

‘In het Ronald McDonald huis kwamen we in contact met andere ouders die in vergelijkbare situaties zaten. Met elkaar praten over wat we meemaakte heeft ons toen erg geholpen’, vertelt Ivon. Na twee weken was Abbey genoeg aangesterkt en mochten Ivon, Frenne en Abbey naar het Geboortecentrum in Venlo. ’We zijn in Maastricht ontzettend fijn geholpen door alle artsen en verpleegkundigen, maar wat waren we blij met deze stap dichter bij huis!’, vertelt Frenne.

 

Op 19 januari kregen Ivon, Frenne en Abbey een neonatologiesuite in het Geboortecentrum waar ze met zijn drieën konden verblijven. ’Abbey lag in de couveuse en wij konden 24/7 bij haar slapen, eten en, weliswaar beperkt door corona, bezoek ontvangen, dat was heerlijk!’, zegt Frenne. ‘Het was wel  even wennen: de nieuwe omgeving, andere artsen en verpleegkundigen. Ook konden we de monitor en alle alarmpjes 24/7 zien en horen; daar schrik je af en toe van.’

 

Abbey deed het ontzettend goed en ging al snel van de couveuse naar een gewoon bedje. De laatste stap die gezet moest worden voordat ze naar huis konden is het zelfstandig drinken. Ivon: ’Die laatste stap duurde voor ons als ouders lang. Gelukkig stond ook toen iedereen voor ons klaar. Het team stelde ons gerust en al onze vragen werden beantwoord.’ Naast alle verpleegkundigen kwamen ook artsen en verschillende therapeuten regelmatig op bezoek om te helpen met de zorg voor Abbey. In het Geboortecentrum wordt van ouders verwacht dat ze de zorg steeds meer overnemen. Dit gebeurt in goed overleg met de verpleegkundigen en de ouders mogen hierin zelf het tempo aangeven. ’Wat wij vooral prettig vonden was het wekelijkse familiegesprek met de kinderarts en één van de verpleegkundigen’, vertelt Frenne.

 

Uiteindelijk hebben Ivon, Frenne en Abbey zeven weken in het Geboortecentrum doorgebracht. Ivon: ’Ondanks dat we het natuurlijk liever anders hadden gezien, zijn we ontzettend blij met alle steun en hulp die we hebben gekregen in het ziekenhuis. Geen vraag was te gek en we kunnen alleen maar positief zijn over de verpleegkundigen, artsen en therapeuten die ons geholpen hebben. Wat een topteam!’.

 

Family centered care
In het Geboortecentrum bevindt zich alle zorg rondom zwangerschap en geboorte: van verloskundigenpraktijk tot echocentrum, van kraamsuites en couveusesuites tot de spreekkamers van de gynaecologen. Ook is er een afdeling neonatologie, voor de behandeling van te vroeg geboren kindjes en baby’s die ziek zijn of extra zorg nodig hebben. In het Geboortecentrum wordt gewerkt volgens het family centered care principe: de zorg wordt afgestemd op de behoefte van het kind en de familie. Ouders worden nauw betrokken bij de zorg; alles draait om het welzijn van het hele gezin.

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar het Geboortecentrum? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk onze bezoekregeling
  • Heeft u luchtwegklachten en is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Lees meer over de nieuwe bezoekregeling 

 

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken