“Draadloos CTG-apparaat heeft alleen maar voordelen”

Datum: 3 augustus 2021

Wie in het Geboortecentrum bevalt met een medische indicatie, wordt eigenlijk altijd aangesloten op een CTG-apparaat dat moeder en baby in de gaten houdt. Sinds kort is dit apparaat draadloos. Hierdoor kan de moeder meer bewegen waardoor ze minder pijn en meer ontspanning ervaart.

 

“Voorheen mochten moeders aangesloten aan een CTG feitelijk wel uit bed, maar konden door alle draden eigenlijk geen kant op”, begint VieCuri gynaecoloog Anika Dam. De CTG meet de hartslag van de
baby én de moeder en meet de weeën-activiteit. “Sinds kort hebben we in het Geboortecentrum vijf draadloze CTG’s. Voor de moeder zelf is het heel fijn dat ze nu vrij kan bewegen. Ook kan ze tussendoor naar het toilet of zelfs douchen of in bad, want het apparaat is waterbestendig.”

 

Beter ontspannen

Ook verloskundige Lizzie Tania Caballero Vega ziet alleen maar voordelen. “Ik merk dat vrouwen beter ontspannen omdat ze meer mogelijkheden hebben om te bewegen tijdens de bevalling. Dan kan de ontsluiting sneller gaan.”

 

Pijnstillend

Het comfort is niet de enige winst van het draadloze CTG-apparaat, vertelt gynaecoloog Dam. “Douchen werkt vaak pijnstillend waardoor mensen minder behoefte hebben aan medische pijnstilling.” Volgens Dam is de draadloze CTG ook nog veiliger. “De gegevens kunnen op afstand door het hele team bewaakt worden, dus ook als mensen op de recovery liggen na een ruggenprik of tot het laatste moment van een keizersnede.”

 

“Je kan ermee douchen”

De 27-jarige Cynthia Lutgens uit Venlo beviel op 26 mei van haar tweede kindje: Jayden. Ze merkte direct de voordelen van het draadloze CTG-apparaat. “Je kan ermee douchen en naar de wc. Omdat je nergens aan verbonden bent, hoef je nergens naar te kijken, dat is heel fijn. Door het apparaat werd het kindje in de gaten gehouden en mijn weeën en harde buiken geregistreerd. Ik ben de hele dag aangesloten geweest aan de CTG en heb er totaal geen hinder van ervaren.”

 

Cynthia Lutgens op een skippybal.

Op deze foto ziet u de 27-jarige Cynthia Lutgens uit Venlo.

Op deze foto ziet u gynaecoloog Anika Dam met het draadloze CTG-apparaat.
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar het Geboortecentrum? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk onze bezoekregeling
  • Heeft u luchtwegklachten en is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Lees meer over de nieuwe bezoekregeling 

 

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken